Het recept van mijn oma

Basis kiprecept “Hamilton kip” voor drie personen.

  • Twee kippenpoten
  • 1,5 theelepel zeezout (Ik gebruik geen bouillonblok.)
  • Driekwart theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
  • Twee kleine tenen knoflook (klein gesneden)
  • Gesneden kleine ui (halve uienringen)
  • Eetlepel ketchup

De kip goed schoonmaken: alle “viezigheid” weghalen, zoals dat gele velletje onderaan bij de kippenpoot, haren, haarzakjes van de veren, soms zit er een slijmerig laagje onder het vel, die witte stukken vet aan de zij en onderzijde, en alles wat bij de bovenkant van het bot bij de kippenpoot zit. (Die rode dingetjes.)

De kippenpoten in drie stukken hakken en goed spoelen. Azijnwater aanmaken, ik doe altijd 1 deel azijn, op drie delen water. De kipstukken twintig minuten in het azijnwater laten liggen. Weer goed afspoelen en laten uitlekken.

Kip marineren met de marinade en minimaal dertig minuten laten trekken. Mijn ma prikt de stukken kip met een vork zodat de marinade eerder intrekt.

Mammie

Ma

Ik proef altijd, de kip moet eigenlijk nét iets te zout zijn. Rauwe kip proeven? Ja. Ga je dood? Ik denk het niet. Mijn oma is 93 jaar geworden, mijn ma is nu 82, ik ben bijna 60 jaar. Proeven is wel op eigen risico.

Zonnebloemolie in een braadpan, middelmatig vuur, beetje suiker erbij en voordat de suiker aanbrandt, de kip en het marinade vocht er bij doen. Dus voordat de suiker donkerbruin wordt.

De stukken kip worden meteen bruin vanwege de gekarameliseerde suiker. Dus blijf er bij, de jus mag niet te droog worden, en niets is zo onsmakelijk als aangebrande gesneden ui. Wanneer de jus opdroogt doe ik er steeds een beetje warm water bij.

Terwijl de kip bakt, blijf je proeven en corrigeren. Beetje zout, beetje zwarte peper, beetje suiker. Is de jus te zoet? Dan corrigeer je dit met zout. Te zout? Voeg dan een beetje ketchup toe.

Dit is een basisrecept. De andere varianten volgen! Er is ook een vegetarische versie, die volgt.